Höga dödsiffror i svenska byggbranschen
|

Höga Dödssiffror och Arbetsmiljöfrågor inom Byggbranschen: En Allvarlig Trend

Under det senaste decenniet har byggbranschen sett en oroväckande ökning av dödsfall på arbetsplatserna. Från 2013 till 2023 har minst 113 människor förlorat livet, vilket ger ett genomsnitt på över tio dödsfall per år. Detta placerar byggbranschen i en tragisk ledning när det gäller antalet dödsfall i arbetsrelaterade olyckor.

En Mörk Vecka för Byggsektorn

Den senaste veckan har varit särskilt tragisk. Uppgifterna visar på en serie dödsolyckor, vilket har lett till ökad uppmärksamhet från regeringen. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson har uttryckt sin oro och meddelat att Arbetsmiljöverket kommer att öka antalet oanmälda kontroller på byggplatser.

https://www.nyteknik.se/inrikes/efter-dodsolyckorna-pa-byggen-fler-oanmalda-kontroller/4221658#:~:text=Detta%20mot%20bakgrund%20av%20en,i%20myndighetens%20regleringsbrev%20f%C3%B6r

Hissolyckan som Kostade Fem Liv

Ett nyligen inträffat exempel är en hissolycka, där fem personer miste livet. Företaget som monterade hissen har förklarat att de följer strikta säkerhetsrutiner, men olyckan understryker ändå de potentiella riskerna i byggbranschen.

Olycka på Northvolt-Anläggningen

Nyligen inträffade en allvarlig olycka på Northvolts anläggning i Skellefteå, där en NCC-anställd avled efter att ha fått ett tungt föremål över sig. En andra person skadades också i olyckan. Denna tragiska händelse har lett till en utredning om arbetsmiljöbrott.

2023: Ett Mörkt År för Arbetsplatsolyckor

2023 har varit ett särskilt mörkt år för arbetsplatssäkerhet i Sverige. Med 52 rapporterade dödsolyckor på arbetsplatser och en markant ökning inom byggsektorn, där 16 dödsfall har rapporterats jämfört med endast sex året innan, är behovet av förbättrad säkerhet och planering mer angeläget än någonsin.

https://www.gp.se/nyheter/sverige/52-dodsolyckor-pa-arbetsplatser-2023.e527ff4d-dabc-597c-b9af-d6977f624e32

Slutsats

Denna ökning av dödsolyckor inom byggbranschen belyser ett akut behov av förbättrade säkerhetsåtgärder och noggrannare övervakning av arbetsplatser. Det är avgörande att både branschen och tillsynsmyndigheter arbetar tillsammans för att minska dessa tragiska händelser och säkerställa en säker arbetsmiljö för alla arbetstagare.

Personligen anser jag att en del av problemet ligger i pressen från beställare och andra aktörer som strävar efter att minimera byggkostnaderna. Detta kan ibland öppna dörren för mindre seriösa företag som kanske inte prioriterar säkerheten lika högt som mer etablerade och seriösa företag. Det är viktigt att branschen som helhet, inklusive beställare och entreprenörer, tar ett gemensamt ansvar för att höja säkerhetsstandarderna och garantera att alla företag, oavsett storlek, följer dessa standarder för att skydda sina arbetstagare.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *