Byggbranschen 2024 i Sverige: Framtidsutsikter och Innovationer
Byggbranschen är en viktig del av den svenska ekonomin och står inför både utmaningar och möjligheter de kommande åren. Branschen påverkas av trender som urbanisering, digitalisering och hållbarhet samtidigt som den brottas med arbetskraftsbrist och svag lönsamhet.
Nedan är några av ämnen vi kommer att djupdyka i under året.
Senaste Trenderna
De senaste åren har kännetecknats av kraftigt fallande bostadsbyggande. Enligt Byggföretagens senaste prognos väntas endast 23 600 bostäder påbörjas under 2024, vilket kan jämföras med över 60 000 bostäder 2021. Orsakerna är främst stigande räntor och materialkostnader.
Samtidigt finns ljusglimtar. Offentliga investeringar i infrastruktur och lokaler ökar, drivet av bland annat klimatomställningen. Även privata anläggningsinvesteringar väntas växa med 7 procent 2024.
Läs mer om prognosen för byggbranschen 2024 här.
Ett trendbrott är också den växande andelen kvinnor i byggbranschen. Idag är bara 10 procent av de anställda kvinnor men siffran ökar stadigt.
Läs: Upptäck hur kvinnor omskapar byggbranschen!
Teknologisk Påverkan
Ny teknik som BIM, drönare och 3D-printade hus kan revolutionera byggprocessen. Digitala verktyg möjliggör effektivare projektstyrning och bättre samarbete.
Enligt en studie kan robotar och exoskelett minska belastningsskador med upp till 78 procent. Tekniken bidrar också till ökad produktivitet och kan mildra effekterna av arbetskraftsbristen.
Miljö och Hållbarhet
Byggbranschen står för cirka 20 procent av Sveriges totala klimatpåverkan. Kraven på hållbara byggmetoder och material ökar därför.
Exempel på trender är återbruk av byggmaterial, trähus, solceller och gröna hyresavtal. Flera ledande byggbolag siktar på klimatneutralitet senast 2045.
Staten inför också subventioner för att främja hållbart byggande. Under 2024 avsätts 25 miljoner kronor för att stödja kommuner som planerar för bostäder.
Policy och Lagstiftning
Politiken har stor påverkan på byggbranschens förutsättningar. Under 2024 höjs taket för ROT-avdraget till 75 000 kronor, vilket kan ge ett uppsving för renoveringsbranschen.
Andra viktiga frågor är regelförenklingar, satsningar på infrastruktur och utbildning. Byggföretagen efterlyser också statliga stimulanser för att öka bostadsbyggandet.
Arbetsmarknadens Dynamik
Byggbranschen brottas med arbetskrafts- och kompetensbrist. Bara hälften av företagen lyckas rekrytera personal med rätt utbildning enligt Byggnadsindustrin.
Samtidigt varslades nästan 16 000 personer om uppsägning under 2022. Ytterligare 16 000 jobb väntas försvinna till 2024. Matchningen på arbetsmarknaden är en stor utmaning framöver.
Ekonomiska Faktorer
Den svaga konjunkturen dämpar byggbranschens tillväxt. BNP spås minska med 0,9 procent 2023 och investeringarna med 14 procent till 2024.
Samtidigt är utvecklingen ojämn regionalt. I norra Sverige väntas fortsatt stark efterfrågan inom gruvnäring och infrastruktur.
Innovationer och Framsteg
Byggbranschen präglas av låg innovationsgrad och dålig produktivitetsutveckling. Men nu sker spännande genombrott inom bland annat digital fabrikation, robotik och återbruksmaterial.
Exempel är hus som 3D-printas och bolag som återvinner tegel och betong. Sådana innovationer kan bidra till ett mer hållbart och effektivt byggande framöver.
Urbanisering och Demografi
Befolkningsökning och urbanisering i storstäder som Stockholm och Malmö driver efterfrågan på bostäder, kontor och infrastruktur.
Samtidigt måste branschen anpassa sig efter en åldrande befolkning med behov av tillgänglighet. Nya bostadskoncept med delningstjänster och gemensamma ytor kan bli vanligare.
Internationell Påverkan
Byggsektorn i Sverige påverkas i hög grad av omvärlden. Importerade byggmaterial blir dyrare när valutor försvagas och globala lågkonjunkturer dämpar efterfrågan.
Samtidigt öppnas möjligheter i och med internationaliseringen. Svenska bygg- och konsultbolag är framgångsrika globalt och bidrar med exportintäkter på över 100 miljarder kronor per år.
Hållbart Byggande
Det finns en växande efterfrågan på byggprojekt med låg klimatpåverkan. Fler bostadsutvecklare satsar på passivhus, återbruk och förnybar energi.
Men för att nå klimatmålen krävs också renovering av miljonprogrammen. Här finns stor potential att minska utsläppen genom tilläggsisolering, solceller och mer.
Staten bör därför införa incitament för hållbara renoveringar. Exempel är skattereduktion för solceller och gröna hyresavtal.
Ledande Företag och Aktörer
Några av de mest inflytelserika aktörerna i branschen är byggjättarna Skanska, NCC och JM samt konsultföretag som Afry och Sweco. De bidrar med innovation inom digitalisering, industrialiserat byggande och hållbarhet.
Även nyare utmanare som Einride och Ahouse syns allt mer. Med sina självkörande fordon och 3D-printade hus representerar de byggsektorns digitala transformation.
Kundbeteenden och Förväntningar
Kunderna ställer allt högre krav på hållbarhet, digitala tjänster och upplevelser. Därför satsar många byggbolag på koncept som delningstjänster, smarta lås och appstyrda funktioner.
Konsumenterna efterfrågar också mer transparenta byggprocesser. Digitala modeller som BIM och virtuell verklighet används för att visualisera projekt i detalj.
Juridiska och Regulatoriska Förändringar
Nya lagkrav kan få stor påverkan på byggbranschen framöver. Exempel är skärpta regler för klimatdeklarationer, tillgänglighet och cybersäkerhet.
Även förändringar i plan- och bygglagen som förenklar detaljplaneprocessen kan få effekt. Det ger kortare ledtider och ökar möjligheten att bygga snabbare.
Nytt Byggmaterial och Tekniker
Utvecklingen går snabbt framåt inom nya byggmaterial och metoder. Exempel är självhelanden betong, digital fabrikation med 3D-printning och modulbyggande med prefabricerade volymelement.
Även trä som konstruktionsmaterial blir allt vanligare. Modulträhus har potential att industrialisera byggprocessen och minska klimatpåverkan.
Arbetskraftsfrågor
Bristen på utbildad arbetskraft är ett växande problem i byggbranschen. Samtidigt råder fortfarande en skev könsfördelning där endast var tionde anställd är kvinna.
Branschen behöver bli bättre på att attrahera, utbilda och behålla personal. Satsningar på arbetsmiljö, jämställdhet och kompetensutveckling blir allt viktigare konkurrensfaktorer.
Digitala Plattformar och Sociala Medier
Digitala verktyg förändrar sättet att samarbeta och kommunicera i byggprojekt. Plattformar för projekthantering, AR/VR och BIM blir allt vanligare.
Även sociala medier får en allt större roll. LinkedIn, Instagram och Tiktok används för att marknadsföra och rekrytera personal till byggbranschen.
Pandemins Efterverkningar
Coronapandemin satte sina spår genom förseningar, störningar och ökade byggkostnader. Men krisen har också lett till nya arbetssätt med ökad digitalisering som kan effektivisera branschen långsiktigt.
Exempel är virtuella möten, digitala verktyg och industrialiserat byggande. Sådana lärdomar och innovationer kommer att prägla byggsektorn framöver.
Risker och Säkerhetsaspekter
Byggbranschen utsätts för risker kopplade till arbetsmiljö, korruption och ekonomisk brottslighet. Under 2022 omkom 15 personer i arbetsplatsolyckor, det högsta antalet på tio år.
För att vända utvecklingen krävs bättre säkerhetskultur och kontroller. Byggföretagen välkomnar fler oanmälda inspektioner av Arbetsmiljöverket för att komma till rätta med problemen.
Avslutning
Byggbranschen står inför stora utmaningar men också möjligheter de kommande åren. Ny teknik och innovationer inom digitalisering, hållbarhet och industriellt byggande kan bidra till ökad produktivitet och minskad miljöpåverkan.
Samtidigt måste problem med låg lönsamhet, svag konjunktur och arbetskraftsbrist hanteras. Lyckas branschen ställa om kan den få en viktig roll i att bygga
https://byggforetagen.se/2023/10/ingen-ljusning-for-bostadsbyggandet-2024/ https://www.byggindustrin.se/affarer-och-samhalle/konjunktur/ny-prognos-sa-mycket-faller-bygginvesteringarna/ https://www.byggvarlden.se/byggbranschens-framtid-enligt-ai/ https://webforum.com/sv/blogg/2024-h%C3%A5llbarhetens-%C3%A5r-f%C3%B6r-byggbranschen-med-anna-forsberg-fr%C3%A5n-ncc https://via.tt.se/pressmeddelande/3384294/ingen-ljusning-for-bostadsbyggandet-2024?lang=sv&publisherId=2006823 https://branschaktuellt.se/byggindustrin/205939-nya-siffror-sa-manga-byggjobb-forsvinner-2024/ https://arbetet.se/2023/06/21/kraftig-okning-av-varsel-byggbranschen-hart-drabbad/ https://miljo-utveckling.se/byggbranschen-mogen-for-miljomarkning/ https://www.bostadspolitik.se/2023/10/25/sankt-prognos-fran-byggforetagen-23-600-bostader-2024/ https://www.byggnyheter.se/20231025/29522/mork-prognos-bostadsmarknaden-endast-23-600-bostader-planerade-2024 https://www.di.se/debatt/debatt-byggkrisen-ar-en-kris-for-hela-samhallet/ https://www.tidningenbyggmaterial.se/nyheter/e/1840/byggforetagen-ingen-ljusning-for-bostadsbyggandet-2024/ https://www.byggnads.se/aktuellt/2023/byggnads-semifinalist-till-svenska-jamstalldhetspriset-2024/ https://www.byggindustrin.se/byggprojekt/bostader/branschen-om-bostadsbyggandet-bor-se-betydligt-ljusare-ut-2024/ https://www.linkedin.com/posts/aktuell-h%C3%A5llbarhet_ai-system-ska-hj%C3%A4lpa-byggbranschen-activity-7104692732987682816-CdNs https://bygglet.com/regeringens-forslag-skatteverket-hojer-taket-for-rotavdrag-2024/ https://www.tidningenbyggmaterial.se/nyheter/e/1650/nedgang-i-europeiska-byggsektorn-men-tillvaxt-for-anlaggning https://www.byggindustrin.se/utbildning/esg-och-hallbarhet-for-bygg-och-fastighetsbranschen-att-forsta-implementera-och-kommunicera-esg/ https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/bostadsmarknaden/byggprognos/