gul varselväst
|

Vad är varselkläder och varför är de viktiga?

Varselkläder är en typ av arbetskläder som är designade för att göra bäraren synlig i alla ljusförhållanden och under alla väderförhållanden. De är ofta gjorda av starkt fluorescerande material och har reflekterande band för att öka synligheten. Men varför är de så viktiga? Låt oss dyka djupare in i detta ämne.

Vad är varselkläder?

Varselkläder, även kända som hög synlighetskläder eller reflekterande arbetskläder, är kläder som är gjorda för att göra bäraren synlig i alla ljusförhållanden och under alla väderförhållanden. De är ofta gjorda av starkt fluorescerande material, vanligtvis i färger som neongul, orange eller rosa, och har reflekterande band eller strimmor för att öka synligheten i svagt ljus eller mörker.

Dessa kläder kan inkludera allt från västar och jackor till byxor, hattar och handskar. De används ofta i yrken där det är viktigt att vara synlig, som byggarbetare, vägarbetare, poliser, brandmän och räddningspersonal.

Varför är varselkläder viktiga?

Varselkläder spelar en avgörande roll i att skydda arbetare från olyckor och skador på arbetsplatsen. Här är några av de viktigaste anledningarna till varför de är så viktiga:

 1. Ökad synlighet: Det mest uppenbara skälet till att varselkläder är viktiga är att de ökar bärarens synlighet. Detta är särskilt viktigt i yrken där arbetare kan vara utsatta för trafik eller tunga maskiner. Genom att bära varselkläder kan arbetare bli mer synliga för förare och maskinoperatörer, vilket minskar risken för olyckor.
 2. Skydd mot väderförhållanden: Många varselkläder är också designade för att skydda bäraren mot olika väderförhållanden. Till exempel kan varseljackor och byxor vara vattentäta för att skydda mot regn, eller isolerade för att skydda mot kyla.
 3. Följa lagar och regler: I många länder är det lagligt krav att bära varselkläder i vissa yrken eller under vissa arbetsförhållanden. Genom att bära lämpliga varselkläder kan arbetare följa dessa lagar och regler och undvika potentiella böter eller straff.
 4. Förbättra företagets image: Slutligen kan varselkläder också bidra till att förbättra ett företags image. Genom att visa att de tar arbetssäkerhet på allvar kan företag skapa ett positivt intryck hos kunder, klienter och allmänheten.

Vilka typer av varselkläder finns det?

Varselkläder är en viktig del av arbetskläder för många yrken. De är designade för att öka synligheten och säkerheten för de som bär dem. Men vilka typer av varselkläder finns det? Låt oss ta en titt.

Varselbyxor

Varselbyxor är en typ av varselkläder som är designade för att öka synligheten för de som bär dem. De är ofta gjorda av starkt fluorescerande material och har reflekterande band för att öka synligheten i svagt ljus eller mörker. Varselbyxor används ofta i yrken där det är viktigt att vara synlig, som byggarbetare, vägarbetare och räddningspersonal.

Varselt-shirts och Varselpikéer

Varselt-shirts och varselpikéer är andra typer av varselkläder. De är gjorda av starkt fluorescerande material och har ofta reflekterande band eller strimmor för att öka synligheten. Dessa kläder används ofta i yrken där det är viktigt att vara synlig, och de kan bäras ensamma eller under andra kläder för extra synlighet.

Varseljackor

Varseljackor är en annan vanlig typ av varselkläder. De är designade för att skydda arbetstagare som arbetar utomhus, särskilt vid arbeten i hårt trafikerade områden. Varseljackor är ofta gjorda av starkt fluorescerande material och har reflekterande band eller strimmor för att öka synligheten.

Andra typer av varselkläder

Utöver de ovan nämnda typerna av varselkläder finns det också andra typer, inklusive varselvästar, varselhattar, varselhandskar och mer. Dessa kläder kan användas i en mängd olika yrken och situationer där det är viktigt att vara synlig.

Sammanfattningsvis finns det många olika typer av varselkläder tillgängliga, alla designade för att öka synligheten och säkerheten för de som bär dem. Oavsett vilket yrke du har, om det kräver att du är synlig, finns det sannolikt en typ av varselkläder som passar dina behov.

Vilka är de olika klasserna av varselkläder och vad innebär de?

Varselkläder, även kända som hög synlighetskläder eller reflekterande arbetskläder, är kläder som är gjorda för att göra bäraren synlig i alla ljusförhållanden och under alla väderförhållanden. De är ofta gjorda av starkt fluorescerande material och har reflekterande band eller strimmor för att öka synligheten. Men vad innebär de olika klasserna av varselkläder? Låt oss ta en titt.

Klassificering av varselkläder

Varselkläder klassificeras i tre olika klasser, klass 1, klass 2 och klass 3, baserat på hur synliga de är. Klass 3 är den högsta säkerhetsklassen. Klassificeringen beror på hur mycket fluorescerande material och reflexmaterial som kläderna är tillverkade av.

Klass 1

Klass 1 har den lägsta synbarheten. För att uppfylla kraven för klass 1 måste kläderna ha en minimiyta på 0,14 m² fluorescerande material och 0,10 m² reflexmaterial.

Klass 2

Klass 2 har en högre synbarhet än klass 1. För att uppfylla kraven för klass 2 måste kläderna ha en minimiyta på 0,50 m² fluorescerande material och 0,13 m² reflexmaterial.

Klass 3

Klass 3 är den högsta säkerhetsklassen och har den högsta synbarheten. För att uppfylla kraven för klass 3 måste kläderna ha en minimiyta på 0,80 m² fluorescerande material och 0,20 m² reflexmaterial.

Kombination av varselkläder

Det är också möjligt att kombinera två plagg för att tillsammans uppnå en högre klassning än vad plaggen når var för sig. En sådan kombination måste också vara certifierad för att säkerställa att samtliga krav för respektive klass uppnås.

De viktigaste reglerna och kraven för val av varselkläder enligt EN ISO 20471

Varselkläder är en viktig del av arbetskläder för många yrken. De är designade för att öka synligheten och säkerheten för de som bär dem. Men vilka är de viktigaste reglerna och kraven för val av varselkläder enligt EN ISO 20471?

Vad är EN ISO 20471?

EN ISO 20471 är en internationell standard som specificerar kraven för hög synlighetskläder. Den är avsedd att ge professionella riktlinjer för design och tillverkning av kläder som kan ses under alla ljusförhållanden, dag och natt.

Krav på varselkläder enligt EN ISO 20471

Enligt EN ISO 20471 måste varselkläder uppfylla vissa krav för att säkerställa att de är synliga och säkra att använda. Här är några av de viktigaste kraven:

 1. Fluorescerande material: Varselkläder måste vara gjorda av fluorescerande material i färger som neongul, orange eller rosa. Dessa färger är synliga under alla ljusförhållanden och kan lätt skiljas från bakgrunden i de flesta arbetsmiljöer.
 2. Reflekterande band: Varselkläder måste ha reflekterande band eller strimmor för att öka synligheten i svagt ljus eller mörker. Banden eller strimmorna ska vara jämnt fördelade över kläderna och ska vara synliga från alla vinklar.
 3. Design: Varselkläder ska vara designade på ett sådant sätt att de inte begränsar bärarens rörelsefrihet. De ska också vara lätta att ta på och av och ska inte ha några lösa delar som kan fastna i maskiner eller utrustning.
 4. Storlek: Varselkläder ska vara tillgängliga i en rad olika storlekar för att passa olika kroppsformer och storlekar. De ska sitta bekvämt på bäraren och ska inte vara för stora eller för små.
 5. Underhåll: Varselkläder ska vara lätta att underhålla och rengöra. De ska kunna tvättas och torkas utan att förlora sina fluorescerande och reflekterande egenskaper.

Hur ska varselkläder tvättas för att behålla sina varsel-egenskaper?

Varselkläder är en viktig del av arbetskläder för många yrken. De är designade för att öka synligheten och säkerheten för de som bär dem. Men hur ska de tvättas för att behålla sina varsel-egenskaper? Låt oss ta en titt.

Tvättinstruktioner för varselkläder

Att tvätta varselkläder korrekt är avgörande för att behålla deras fluorescerande och reflekterande egenskaper. Här är några grundläggande steg att följa:

 1. Läs etiketten: Innan du tvättar dina varselkläder, bör du alltid läsa tvättinstruktionerna på etiketten. Dessa instruktioner kommer att ge dig specifik information om hur plagget ska tvättas, inklusive vilken temperatur och vilket tvättprogram du ska använda.
 2. Använd rätt tvättmedel: Använd ett tvättmedel som är lämpligt för fluorescerande material. Undvik tvättmedel som innehåller blekmedel eller optiska vitmedel, eftersom dessa kan skada de fluorescerande och reflekterande egenskaperna hos dina kläder.
 3. Undvik att blanda med andra kläder: För att undvika att färgen på dina varselkläder bleknar, bör du undvika att tvätta dem med mörka eller färgade kläder. Det är bäst att tvätta dina varselkläder separat eller med andra ljusa kläder.
 4. Torka korrekt: Efter tvätt, låt dina varselkläder torka naturligt om möjligt. Om du behöver använda en torktumlare, se till att du använder en låg värmeinställning för att undvika att skada de fluorescerande och reflekterande egenskaperna hos dina kläder.

Vilka regler gäller för kombinationen av olika varselkläder?

Varselkläder är en viktig del av arbetskläder för många yrken. De är designade för att öka synligheten och säkerheten för de som bär dem. Men vilka regler gäller för kombinationen av olika varselkläder? Låt oss ta en titt.

yrkesman tar på handskar

Kombination av Varselkläder

Det är inte ovanligt att arbetare behöver bära mer än ett plagg av varselkläder samtidigt. Till exempel kan en arbetare behöva bära en varseljacka över en varselt-shirt, eller en varselväst över en varseltröja. Men vilka regler gäller för dessa kombinationer?

 1. Kompatibilitet: Först och främst är det viktigt att alla varselkläder som bärs tillsammans är kompatibla med varandra. Detta innebär att de ska vara av samma klass och uppfylla samma säkerhetsstandarder. Till exempel, om du bär en klass 3 varseljacka, bör du också bära en klass 3 varselt-shirt.
 2. Synlighet: När du bär mer än ett plagg av varselkläder, bör du se till att de inte täcker över varandra och minskar din synlighet. Till exempel, om du bär en varselväst över en varselt-shirt, bör västen inte täcka över t-shirten helt och hållet.
 3. Komfort och rörelsefrihet: Slutligen, när du bär mer än ett plagg av varselkläder, bör du se till att de inte begränsar din rörelsefrihet eller komfort. Om du känner dig obekväm eller begränsad i dina rörelser, kan det vara en indikation på att du behöver justera dina kläder eller välja en annan kombination.

Sammanfattning

 1. Kompatibilitet: Alla varselkläder som bärs tillsammans bör vara kompatibla med varandra. Detta innebär att de ska vara av samma klass och uppfylla samma säkerhetsstandarder. Till exempel, om du bär en klass 3 varseljacka, bör du också bära en klass 3 varselt-shirt[1].
 2. Synlighet: När du bär mer än ett plagg av varselkläder, bör du se till att de inte täcker över varandra och minskar din synlighet. Till exempel, om du bär en varselväst över en varselt-shirt, bör västen inte täcka över t-shirten helt och hållet[1].
 3. Komfort och rörelsefrihet: När du bär mer än ett plagg av varselkläder, bör du se till att de inte begränsar din rörelsefrihet eller komfort. Om du känner dig obekväm eller begränsad i dina rörelser, kan det vara en indikation på att du behöver justera dina kläder eller välja en annan kombination[1].

Viktigt att varselkläder är certifierade enligt EN ISO 20471, en standard som säkerställer att användarna är synliga i dagsljus, mörker och dåligt väder. Dessutom bör varselkläder vara CE-märkta och uppfylla reglerna om personlig skyddsutrustning.

Källor

http://www.diva-portal.se/smash/get/diva2:1113414/FULLTEXT01.pdf

https://www.jobman.se/arbetsklader/varselklader/https://www.skydda.se/skyddase/sv/val-av-varselklader

https://www.seton-sakerhet.se/personlig-skyddsutrustning/skyddsklader-armbindlar/skyddsklader 

https://www.fristads.com/sv-se/webshop/arbetsbyxor/varselbyxor

https://www.arbetsbyxor.com/varselklader/varselbyxor

https://www.fristads.com/sv-se/webshop/arbetsbyxor/varselbyxor/varselbyxor-stretch

https://docplayer.se/109167254-Varselklader-jobman-workwear.html

https://www.projob.se/produktinfo/guide-varselklasser/

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *