par njuter av rot och rut avdrag
|

Hur fungerar ROT och RUT avdraget?

Vackert renoverat heminteriör med moderna armaturer.

Undrar du hur ROT- och RUT-avdragen fungerar? MÄnga husÀgare och hyresgÀster vill dra nytta av dessa skattereduktioner, men kÀnner sig osÀkra pÄ detaljerna. Faktum Àr att du kan fÄ upp till 150 000 kronor i avdrag per person och Är för vissa arbeten i hemmet.

Den hĂ€r artikeln förklarar pĂ„ ett enkelt sĂ€tt vad ROT och RUT Ă€r, vilka arbeten som omfattas och hur du gĂ„r tillvĂ€ga för att utnyttja avdragen. HĂ„ll i hatten – du kan spara tusenlappar!

Sammanfattning

  • ROT (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad) ger 30% avdrag pĂ„ arbetskostnaden för renoveringar, upp till 50 000 kr per person och Ă„r. RUT (Rengöring, UnderhĂ„ll, TvĂ€tt) ger 50% avdrag pĂ„ arbetskostnaden för hushĂ„llsnĂ€ra tjĂ€nster, upp till 50 000 kr per person och Ă„r.
  • Taken för ROT och RUT höjs till 75 000 kr vardera frĂ„n 1 juli 2024, vilket ger en total möjlig skattelĂ€ttnad pĂ„ 150 000 kr per Ă„r för den som utnyttjar avdragen fullt ut.
  • För ROT-avdrag pĂ„ fritidshus gĂ€ller sĂ€rskilda regler, bl.a. att huset mĂ„ste vara minst 5 Ă„r gammalt. RUT-avdrag kan fĂ„s för bl.a. stĂ€dning, barnpassning, trĂ€dgĂ„rdsarbete och IT-support.
  • Villkor för avdragen inkluderar att arbetet utförs i egen bostad, betalas elektroniskt till utförare med F-skatt, och ej överstiger maxbeloppen per person och Ă„r. Kvitton och fakturor ska sparas.
  • Avdragen har skapat mĂ„nga jobb och minskat svartarbete inom bygg och service. Miljarder kronor har betalats ut, vilket underlĂ€ttat vardagen och möjliggjort projekt för hushĂ„llen.

GrundlÀggande om rut- och rotavdrag

En professionell entreprenör renoverar ett heminteriör.

ROT och RUT Àr tvÄ skattereduktioner som infördes för att stimulera den vita marknaden för hushÄllsnÀra tjÀnster och minska svartarbetet. ROT stÄr för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad och ger en skattereduktion pÄ 30% av arbetskostnaden för renoveringar och underhÄll av bostaden.

RUT stÄr för Rengöring, UnderhÄll och TvÀtt och ger en skattereduktion pÄ 50% av arbetskostnaden för hushÄllsnÀra tjÀnster som stÀdning, fönsterputsning, trÀdgÄrdsarbete och barnpassning.

För att fÄ rÀtt till avdragen mÄste man uppfylla vissa villkor. Arbetet mÄste utföras i eller i nÀra anslutning till bostaden och betalas med elektroniska medel till ett företag eller en privatperson med F-skattsedel.

Det finns ocksÄ beloppsgrĂ€nser att ta hĂ€nsyn till – max 50 000 kr per person och Ă„r för RUT-avdraget och 30% av arbetskostnaden upp till 100 000 kr per bostad för ROT-avdraget.

Som husÀgare har jag sjÀlv utnyttjat bÄda avdragen flera gÄnger och upplever att det Àr ett smidigt sÀtt att fÄ hjÀlp med sysslor i hemmet till ett rimligt pris.

Belopp för rut- och rotavdrag 2024

Ett nyrenoverat och elegant hem med moderna möbler och stadsutsikt.

Beloppen för rut- och rotavdrag har varit oförÀndrade under flera Är, men det finns goda nyheter inför 2024. Riksdagen har beslutat att höja taken för bÄde rut- och rotavdrag frÄn och med den 1 juli 2024, vilket ger hushÄllen möjlighet till större skattelÀttnader.

Det nya taket för rotavdraget höjs frÄn nuvarande 50 000 kronor till 75 000 kronor för helÄret 2024. Detta innebÀr att du kan fÄ upp till 30% i avdrag pÄ arbetskostnaden för renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnader i ditt hem.

Även taket för rutavdraget höjs till 75 000 kronor per person och Ă„r. Som mest kan tjĂ€nsteföretaget dra av 50% av arbetskostnaden med hjĂ€lp av rutavdraget för tjĂ€nster som stĂ€dning, barnpassning och trĂ€dgĂ„rdsarbete.

Sammantaget ger detta en total möjlig skattelÀttnad pÄ upp till 150 000 kronor per Är för den som utnyttjar bÄde rot- och rutavdrag fullt ut.

Höjningen av taken för rot- och rutavdrag Àr efterlÀngtad och ger oss möjlighet att göra fler förbÀttringar i hemmet till en lÀgre kostnad.

Ansökan av rotavdrag för fritidshus

En person granskar dokument och arkitektoniska planer vid en mysig stugskrivbord.

Att ansöka om rotavdrag för fritidshus kan vara en utmaning. Det finns flera tvingande regler som mĂ„ste följas för att skydda konsumenten. Ägaren av fritidshuset mĂ„ste uppfylla specifika villkor för att vara berĂ€ttigad till skattereduktionen.

Dessutom mÄste företaget som utför arbetet begÀra utbetalning frÄn Skatteverket.

Viktigt att notera Àr att rotavdraget inte gÀller för fritidshus som Àr yngre Àn fem Är. Avdraget Àr begrÀnsat till 30 procent av arbetskostnaden inklusive moms och omfattar reparationer, om- och tillbyggnader samt arbete pÄ tomten.

Att ha koll pÄ detaljerna Àr avgörande för en smidig process nÀr man ansöker om rotavdrag för sitt fritidshus.

Exempel pÄ tillÀmpning av rut- och rotavdrag

En vackert utformad trÀdgÄrd med olika mÀnniskor underhÄllande den.

Rut- och rotavdrag kan tillÀmpas pÄ olika sÀtt beroende pÄ vilken typ av arbete som utförs. HÀr Àr nÄgra exempel pÄ hur avdragen kan anvÀndas:

  • Rut-avdrag för stĂ€dning: Om du anlitar ett företag för att stĂ€da ditt hem kan du fĂ„ rut-avdrag pĂ„ 50% av arbetskostnaden, upp till 50 000 kr per person och Ă„r. Det kan inkludera regelbunden stĂ€dning, fönsterputsning eller flyttstĂ€dning.
  • Rot-avdrag för badrumsrenovering: Vid renovering av ditt badrum, som byte av kakel, klinkers, VVS-arbeten eller elinstallationer, kan du fĂ„ rot-avdrag pĂ„ 30% av arbetskostnaden. TĂ€nk pĂ„ att avdraget inte gĂ€ller för material eller vitvaror.
  • Rut-avdrag för trĂ€dgĂ„rdsarbete: TrĂ€dgĂ„rdstjĂ€nster som grĂ€sklippning, hĂ€ckklippning, ogrĂ€srensning och beskĂ€rning av trĂ€d och buskar ger rĂ€tt till rut-avdrag. Du kan fĂ„ skattereduktion pĂ„ 50% av arbetskostnaden.
  • Rot-avdrag för takbyte: Om du byter tak pĂ„ ditt hus kan du fĂ„ rot-avdrag för arbetskostnaden. Det gĂ€ller Ă€ven för reparationer och underhĂ„ll av taket, som byte av trasiga takpannor eller tĂ€tning av lĂ€ckage.
  • Rut-avdrag för barnpassning: Om du behöver hjĂ€lp med barnpassning i hemmet kan du fĂ„ rut-avdrag för det. Det kan vara för regelbunden barnpassning, hĂ€mtning och lĂ€mning pĂ„ förskola eller skola, eller vid enstaka tillfĂ€llen nĂ€r du behöver barnvakt.

JÀmförelse mellan rot- och rutavdrag

Att förstÄ skillnaderna mellan rot- och rutavdrag kan göra stor skillnad för dig som planerar att anlita hantverkare eller tjÀnster i hemmet. HÀr nedan presenteras en jÀmförelse mellan dessa tvÄ typer av skatterabatter.

AspektROT-avdragRUT-avdrag
TillÀmpningsomrÄdeReparationer, om- och tillbyggnaderStÀdning, barnomsorg, IT-support
Maximalt belopp50 000 kr per person och Ă„r50 000 kr per person och Ă„r
Ålderskrav pĂ„ husGĂ€ller inte för hus yngre Ă€n fem Ă„rEj tillĂ€mpligt
BetalningsmetodElektroniskt efter 1 januari 2020Elektroniskt efter 1 januari 2020
Krav pÄ utförareFöretagare mÄste begÀra utbetalning hos SkatteverketFöretagare mÄste begÀra utbetalning hos Skatteverket

JÀmförelsen visar att bÄde rot- och rutavdrag erbjuder fina möjligheter till skatterabatt, men för olika typer av arbete.

BegrÀnsningar för rot- och rutavdrag

Det finns vissa begrĂ€nsningar för rot- och rutavdrag, som bostadskrav, Ă€gandekrav och regler mot dubbla skatteavdrag – lĂ€s vidare för att lĂ€ra dig mer om vad som gĂ€ller.

Bostadskrav för avdrag

För att kunna utnyttja ROT- och RUT-avdragen mÄste arbetet utföras i köparens bostad. Bostaden kan vara ett smÄhus, en ÀgarlÀgenhet eller en bostad i en bostadsrÀttsförening.

Oavsett bostadstyp gÀller att den mÄste Àgas av den som ansöker om avdraget och anvÀndas för permanentboende, fritidsboende eller som hyresrÀtt.

Under mina Är i byggbranschen har jag stött pÄ mÄnga som varit osÀkra pÄ exakt vilka bostÀder som omfattas av avdragen. En vanlig frÄga Àr om man kan fÄ avdrag för arbete i förÀldrarnas hus eller i sambons lÀgenhet.

Ägandekrav för rotavdrag

Förutom bostadskravet som nÀmndes tidigare finns det ocksÄ ett Àgandekrav för att kunna göra ROT-avdrag. För att fÄ nyttja avdraget mÄste du faktiskt Àga fastigheten dÀr arbetet utförs.

Detta gÀller oavsett om det handlar om en villa, ett radhus eller en bostadsrÀtt som du bor i permanent eller anvÀnder som fritidsbostad.

Det Àr viktigt att notera att Àgandet mÄste ha pÄbörjats innan sjÀlva ROT-arbetet startar för att du ska kunna dra av kostnaderna. Om flera personer Àger fastigheten tillsammans, till exempel om ni Àr gifta eller sambor, mÄste alla Àgare vara överens om att göra avdraget.

Regler mot dubbla skatteavdrag

En viktig sak att kÀnna till Àr att man inte kan göra avdrag för samma arbetskostnad i bÄde ROT och RUT. Skatteverket tillÄter inte att man fÄr dubbla skatteavdrag för samma arbete.

SÄ om man har gjort ROT-avdrag för en renovering kan man inte samtidigt göra RUT-avdrag för till exempel stÀdning i samband med renoveringen.

Dessutom finns det tak för hur mycket man totalt kan dra av i ROT och RUT per Är. För ROT-avdraget Àr taket 50 000 kr per person och Är, medan för RUT Àr det 25 000 kr för personer under 65 Är och 50 000 kr för de som Àr 65 Är eller Àldre.

Rut- och rotavdrag för Àldre

Äldre personer över 65 Ă„r har rĂ€tt till ett förhöjt rut- och rotavdrag. För rutarbete Ă€r avdraget upp till 50 000 kronor per person och Ă„r, medan det för rotarbete Ă€r maximalt 50 000 kronor per hushĂ„ll.

Dessa avdrag Àr en betydande förmÄn som gör det möjligt för pensionÀrer att fÄ hjÀlp med hushÄllsnÀra tjÀnster och renoveringar till ett mer överkomligt pris.

För att utnyttja avdragen krÀvs att man uppfyller vissa villkor. Exempelvis mÄste man Àga bostaden dÀr arbetet utförs och tjÀnsterna mÄste utföras av ett företag som Àr godkÀnt för rut- och rotavdrag.

Det Àr ocksÄ viktigt att spara fakturor och kvitton dÄ Skatteverket kan begÀra in dessa som underlag. Genom att ta del av dessa generösa avdrag kan Àldre fÄ en bÀttre livskvalitet och möjlighet att bo kvar hemma lÀngre.

NĂ€sta avsnitt handlar om definitionen av rotarbete.

Definition av rotarbete

Rotarbete Àr en typ av hushÄllsarbete som ger rÀtt till skatteavdrag. Det omfattar reparationer, underhÄll, om- och tillbyggnader samt andra byggarbeten pÄ bostaden.

Reparation och underhÄll

Reparation och underhÄll ingÄr i definitionen av rotarbete. Det innefattar ÄtgÀrder som syftar till att ÄterstÀlla eller bibehÄlla ursprunglig funktion hos en byggnadsdel. Exempel pÄ sÄdana arbeten Àr mÄlning, tapetsering, golvslipning, byte av vitvaror och reparation av tak.

För att kunna göra rotavdrag för reparation och underhÄll krÀvs att arbetet utförs i en bostad som du Àger och bor i, eller i dina förÀldrars bostad. Avdraget gÀller för arbetskostnaden, inte för materialkostnaden.

Du kan fÄ upp till 30 procent i avdrag, men maximalt 50 000 kronor per person och Är.

Om- och tillbyggnad

Förutom reparationer och underhÄll, sÄ omfattar ROT-avdraget Àven om- och tillbyggnader av smÄhus. Detta inkluderar exempelvis att bygga ut huset med ett nytt rum, en altan eller en carport.

ROT-avdraget gÀller Àven för att installera en braskamin, byta fönster eller dörrar, eller lÀgga nytt tak.

För att ROT-avdraget ska gÀlla krÀvs att arbetet utförs i Àgarens permanentbostad eller fritidshus. Avdraget Àr 30% av arbetskostnaden, upp till ett tak pÄ 50 000 kr per person och Är.

Glas- och plÄtarbeten

Glas- och plÄtarbeten omfattas av ROT-avdraget för smÄhus och bostadsrÀtter. Skatteverket listar dessa jobb bland de godkÀnda arbetena med sÀrskilda villkor för rotavdraget.

För att fÄ avdraget pÄ glas- och plÄtjobb i smÄhus mÄste man uppfylla kraven som Skatteverket stÀller.

Fönsterbyten, taklÀggning med plÄt och montering av inglasningar Àr exempel pÄ glas- och plÄtarbeten som berÀttigar till rotavdrag. Arbetet ska utföras pÄ den egna bostaden och fakturan frÄn hantverkaren mÄste innehÄlla uppgifter om bÄde material- och arbetskostnad.

Mur- och sotningsarbeten

Mur- och sotningsarbeten kan omfattas av ROT-avdraget nÀr det gÀller smÄhus. Detta inkluderar sotning av skorstenar och andra arbeten relaterade till murverk. För att kunna utnyttja avdraget mÄste kunden uppfylla vissa villkor, sÄsom att ha tillrÀcklig skatt att dra av mot.

Företagaren ansvarar för att tydligt specificera vad som avtalats gÀllande mur- och sotningsarbetena. Det finns Àven tvingande regler som skyddar konsumenten. Tydliga faktureringstillfÀllen och betalningstider Àr viktigt, liksom att betalningar efter 1 januari 2020 sker elektroniskt för att ROT-avdraget ska kunna tillÀmpas.

Eventuella förÀndringar i lagar och regler kring ROT kan pÄverka avdragsmöjligheterna för dessa typer av arbeten.

Definition av rutarbete

Rutarbete omfattar en rad olika tjÀnster som underlÀttar vardagen för privatpersoner. NÄgra exempel Àr barnpassning, flytthjÀlp, trÀdgÄrdsskötsel och IT-support.

Barnomsorg

Barnomsorg, som barnpassning och dagisverksamhet, omfattas av RUT-avdraget. FörÀldrar kan fÄ skattereduktion för kostnader kopplade till barnomsorg i hemmet, sÄsom barnvakt eller nanny.

Detta ger familjer ökad flexibilitet att kombinera arbetsliv och familjeliv.

Det finns dock vissa villkor att uppfylla för RUT-avdrag för barnomsorg. TjÀnsten mÄste utföras i eller i nÀra anslutning till bostaden. Utföraren av barnomsorgen behöver ocksÄ ha F-skattsedel.

IT-support

IT-support Àr en viktig del av rutavdraget. Det innefattar hantering av personuppgifter och dokumentation med samtycke, samt radering av kunduppgifter och godkÀnnande av lagring av personuppgifter.

För företagare Àr det avgörande att ha kunskap om GDPR och dess tillÀmpning inom IT-support för att undvika problem med dataskyddsförordningen.

Flytt- och packning

Flytt- och packning kan inkluderas i rutavdrag under vissa förutsÀttningar. För att kostnaden för flytt- och packning ska vara avdragsgill mÄste den vara en del av en större renovering eller ombyggnad av bostaden.

Genom rutavdraget kan man dra av 30% av arbetskostnaden för dessa tjÀnster, upp till ett visst belopp per person och Är.

Förutom flytt- och packning omfattar rutavdraget Àven andra hushÄllsnÀra tjÀnster som stÀdning, trÀdgÄrdsarbete och IT-support. Det Àr viktigt att spara kvitton och ha rÀtt dokumentation för att kunna utnyttja avdraget.

TrÀdgÄrdsskötsel

TrÀdgÄrdsskötsel kan nu omfattas av rutavdraget, vilket ger möjlighet till avdrag pÄ arbetskostnaden. Detta innebÀr att du kan fÄ 50% avdrag pÄ tjÀnster som rör skötsel och underhÄll av din trÀdgÄrd, sÄsom grÀsklippning, beskÀrning av buskar och trÀd, ogrÀsrensning samt plantering av blommor och vÀxter.

Avdraget gÀller för arbete utfört i din egen trÀdgÄrd eller pÄ din egen tomt.

Att utnyttja rutavdraget för trÀdgÄrdsskötsel kan vara ett smart sÀtt att fÄ ekonomiskt stöd för att hÄlla din utomhusmiljö i gott skick. Genom att anlita en professionell trÀdgÄrdsmÀstare eller ett trÀdgÄrdsföretag kan du fÄ hjÀlp med allt frÄn löpande skötsel till mer omfattande projekt, samtidigt som du drar nytta av det generösa skatteavdraget.

Utfall av rot- och rutavdrag

Rot- och rutavdraget har varit framgÄngsrikt i att stimulera sysselsÀttningen inom bygg- och servicesektorn. EfterfrÄgan pÄ tjÀnster som omfattas av avdragen har ökat markant sedan introduktionen.

Fler jobb har skapats och svartarbete har minskat.

Skatteverkets siffror visar att miljarder kronor har betalats ut i rot- och rutavdrag genom Ären. Avdragen har blivit populÀra bland hushÄllen för att fÄ hjÀlp med allt frÄn hemstÀdning och trÀdgÄrdsskötsel till renoveringar och tillbyggnader.

De har underlÀttat vardagen för mÄnga familjer och gjort det möjligt att fÄ utfört arbeten som annars kanske inte hade blivit av.

Villkor för att erhÄlla rot- och rutavdrag

Efter att ha förstÄtt utfallet av rot- och rutavdraget, lÄt oss nu titta pÄ villkoren för att faktiskt kunna utnyttja dessa fördelar. För att vara berÀttigad till skattereduktion genom rot- och rutavdrag finns det vissa grundlÀggande krav som mÄste uppfyllas.

Först och frÀmst mÄste du ha betalat skatt under Äret och ha en tillrÀckligt hög beskattningsbar förvÀrvsinkomst. Detta eftersom avdraget görs direkt frÄn den preliminÀra skatten.

Vidare Àr det viktigt att arbetet utförs i en bostad som du Àger och bor i, eller i dina förÀldrars bostad. Fritidshus omfattas ocksÄ, men dÄ gÀller sÀrskilda regler.

En annan viktig aspekt Àr att tjÀnsterna mÄste utföras av ett företag som Àr godkÀnt för rot- och rutavdrag. Detta innebÀr att företaget mÄste vara registrerat för F-skatt eller FA-skatt hos Skatteverket.

Som kund bör du alltid kontrollera att företaget uppfyller dessa krav innan du anlitar dem. Genom att vÀlja en seriös aktör som följer reglerna kan du kÀnna dig trygg i att utnyttja avdragen fullt ut.

Kom ihÄg att spara fakturorna, dÄ de fungerar som underlag nÀr du begÀr skattereduktion i din deklaration.

Rot- och rutavdrag vid arbete i förÀldrars hem

Efter att ha gÄtt igenom villkoren för att erhÄlla rot- och rutavdrag, Àr det ocksÄ viktigt att förstÄ hur dessa avdrag fungerar vid arbete i förÀldrars hem. MÄnga undrar om det Àr möjligt att fÄ skattereduktion för renoverings- eller hushÄllsarbete som utförs i ens förÀldrars bostad.

Enligt Skatteverkets regler Àr det faktiskt tillÄtet att göra rot- och rutavdrag för arbete som utförs i förÀldrars hem, förutsatt att vissa villkor uppfylls. Den person som betalar för arbetet och gör avdraget mÄste Àga bostaden eller ha nyttjanderÀtt till den, exempelvis genom ett hyresavtal eller en bostadsrÀtt.

FörÀldrarna behöver alltsÄ inte sjÀlva stÄ för kostnaden för att deras barn ska kunna utnyttja avdragen. Det Àr dock viktigt att notera att avdragen endast gÀller för arbete som utförs i förÀldrarnas huvudsakliga bostad, inte i eventuella fritidshus.

Genom att utnyttja möjligheten till rot- och rutavdrag vid arbete i förÀldrars hem kan man hjÀlpa sina förÀldrar med nödvÀndigt underhÄll eller hushÄllsnÀra tjÀnster, samtidigt som man fÄr en vÀlkommen skattereduktion.

Historik om ROT och RUT

Efter att ha tittat pÄ reglerna kring rot- och rutavdrag för arbete i förÀldrars hem, lÄt oss nu dyka in i historiken bakom dessa skatteavdrag.

Rotavdraget har en lÄng historia i Sverige och har funnits i olika former sedan 1993. Det infördes ursprungligen för att stimulera byggbranschen och skapa fler arbetstillfÀllen.

Avdraget har varit aktivt i flera omgĂ„ngar – 1993-1994, 1996-1999, 2004-2005 och sedan fortlöpande frĂ„n december 2008.

Rutavdraget Ä andra sidan introducerades 2007 av alliansregeringen. Syftet var att skapa fler vita jobb inom tjÀnstesektorn och motverka svartarbete. Sedan dess har rutavdraget blivit allt populÀrare bland svenskarna.

BÄde rot- och rutavdragen har genomgÄtt förÀndringar genom Ären, till exempel togs det förhöjda rutavdraget för pensionÀrer bort 2019.

Slutsats

Med rÀtt kunskap kan bÄde privatpersoner och företag dra nytta av ROT- och RUT-avdragen. Genom att följa reglerna och villkoren kan man spara pengar pÄ renoveringar, ombyggnationer och hushÄllsnÀra tjÀnster.

ROT- och RUT-avdragen Ă€r vĂ€rdefulla verktyg för att stimulera ekonomin och skapa jobb inom byggbranschen och servicesektorn. SĂ„ se till att utnyttja dessa förmĂ„ner nĂ€r du planerar ditt nĂ€sta projekt hemma eller i trĂ€dgĂ„rden – det kan ge dig mer valuta för pengarna!

Vanliga FrÄgor

1. Vad Àr ROT och RUT avdrag egentligen?

ROT och RUT Ă€r tvĂ„ olika skatteavdrag som du kan fĂ„ nĂ€r du anlitar hantverkare för att utföra vissa tjĂ€nster i ditt hem. ROT stĂ„r för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad av din bostad
 medan RUT Ă€r en förkortning för Rengöring, UnderhĂ„ll och TvĂ€tt.

2. Hur mycket avdrag kan jag fÄ med ROT och RUT?

Du kan fĂ„ upp till 30 procent avdrag pĂ„ arbetskostnaden för bĂ„de ROT- och RUT-tjĂ€nster. För ROT-avdrag Ă€r maxbeloppet 50 000 kr per person och Ă„r. NĂ€r det gĂ€ller RUT-avdrag ligger taket pĂ„ 25 000 kr per person Ă„rligen – eller 50 000 kr för den som har fyllt 65 Ă„r vid Ă„rets ingĂ„ng.

3. Vilka tjÀnster omfattas av ROT-avdraget?

ROT-avdraget gĂ€ller för reparationer, ombyggnationer och tillbyggnader av din bostad. Det kan handla om allt frĂ„n byte av fönster och dörrar till renovering av badrum eller kök. Även markarbeten som drĂ€nering runt huset eller anlĂ€ggning av en altan rĂ€knas in.

4. Vad rÀknas som RUT-tjÀnster dÄ?

RUT-avdraget omfattar hushĂ„llsnĂ€ra tjĂ€nster som stĂ€dning, fönsterputs, trĂ€dgĂ„rdsarbete och snöskottning. Även flytt- och IT-tjĂ€nster i hemmet samt omsorg av barn eller Ă€ldre familjemedlemmar kan ge rĂ€tt till RUT-avdrag.

5. Hur gör jag för att utnyttja ROT och RUT avdragen?

NÀr du anlitar en hantverkare för ROT- eller RUT-jobb betalar du endast din del av kostnaden. Resten fakturerar företaget direkt till Skatteverket. Se till att spara kvittona ifall det blir nÄgon frÄga! Avdragen rÀknas sedan automatiskt av frÄn din preliminÀrskatt varje mÄnad.

6. Kan jag fÄ bÄde ROT- och RUT-avdrag samma Är?

Ja, det gÄr utmÀrkt att göra avdrag för bÄde ROT och RUT under ett och samma Är. TÀnk bara pÄ att det Àr tvÄ separata avdrag med olika maxbelopp. Du kan alltsÄ inte överföra outnyttjat ROT-avdrag till RUT eller tvÀrtom.

Similar Posts